0

П ървата литургия на български език бе отслужена в Обединените арабски емирства с благословението на Негово Светейшество Йоан X, патриарх на Антиохия, и по решение на Светия синод на БПЦ. Тя бе извършена от Пловдивския митрополит Николай и Западно- и Средноевропейския Антоний.

Богослужението се проведе в храма на Антиохийската патриаршия „Свето. Благовещение“. След службата се учреди и българската църковна община с небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец.

Диаспора

Днес в Дубай живеят около 3000 българи, които чрез българското посолство в ОАЕ преди една година и половина изразиха своето желание да се учреди българска църковна община. В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази благодарност от името на Светия синод към посланик Иван Йорданов за огромния му принос за сформирането на българската църковна община. Митрополит Николай подари на новата църковна община от името на Светия синод напрестолно Свето Евангелие, икона с образа на свети Йоан Рилски и Библия.

Десант

Междувременно стана ясно, че Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф е в София. Дълго време обект на спекулации и слухове беше дали 81-годишният владика ще събере сили да прелети океана, за да вземе участие в избора на новия патриарх. Според някои източници той имал лекарска забрана за по-дълги воаяжи, особено със самолет. Клириците от своя страна бяха категорични, че той е длъжен да си дойде в България, тъй като не всеки ден се избира патриарх. Други прогнозираха, че появи ли се в София, се очаква немалък смут сред архиереите и избирателите. Основание за това дават негови скорошни изявления. От тях става ясно, че дядо Йосиф е настроен доста критично спрямо някои членове на Светия синод, особено около взетите от тях прибързани решения по изборите за Сливенски митрополит.

Рокади

В крайна сметка митрополит Йосиф все пак прекоси Атлантическия океан. Сега участието му във вътрешносинодалния вот на 20 юни, който трябва да излъчи тримата кандидати за бялото було, може да размести сериозно картите. А самото му присъствие определено ще окаже влияние върху нагласите на делегатите на събора. Не случайно събратята му отказаха да гласува онлайн при вземането на решения от Светия синод, включително и при изборите за нов Сливенски митрополит.