0

П остоянните представители на страните от НАТО избраха за следващ генерален секретар на алианса премиера на Нидерландия Марк Рюте. Той ще наследи на поста Йенс Столтенберг от 1 октомври, когато изтича неговият мандат. До това се стигна, след като основният конкурент за поста, румънският представител, президентът Клаус Йоханис се оттегли. 

Марк Рюте  е твърд критик на руския президент Владимир Путин и твърд поддръжник на Украйна. „Знам, че ще оставя НАТО в добри ръце“, коментира напускащият поста генерален секретар Йенс Столтенберг в Twitter. „Марк е истински защитник на трансатлантическите отношения, силен лидер и човек на консенсуса“, добави той. Реакцията на Украйна също беше положителна, а президентът Володимир Зеленски го нарече „силен лидер“. 

 „Вашето лидерство и опит ще бъдат решаващи за алианса в този труден момент“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На другия полюс беше реакцията на Москва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че назначаването на Рюте е малко вероятно да промени „враждебната“ позиция на алианса.

Двигател

57-годишният Рюте е една от движещите сили зад военната подкрепа на Европа за Украйна след нахлуването на Русия и подчертава, че поражението на Москва на бойното поле е жизненоважно за гарантирането на мира в Европа. Неговата позиция е силно повлияна от свалянето на полет МН17 над Донбас през 2014 г., за което Хага обвинява Москва. 196 от 298-те жертви на тази трагедия са нидерландци.

НАТО трябва да бъде силна, за да се противопостави на Русия, а лидерите на ЕС не трябва да бъдат наивни спрямо Москва, каза Рюте. „Той няма да спре в Украйна, ако не го спрем сега“.

Връзки

Рюте, който ще предаде управлението на новото правителство на 2 юли, е живял през целия си живот в Хага и намекна, че би искал да се занимава с преподаване, след като напусне политиката. Но именно войната в Украйна е причина за преследването му на международен пост. Въпреки предупрежденията за заплахата, която представлява Путин, той намекна, че руският президент не е толкова могъщ, колкото изглежда.

Рюте е изградил добри отношения с много политици във Великобритания и САЩ и е широко смятан за най-способния европейски политик. Смята се и че е равностоен преговарящ, ако Тръмп отново дойде на власт.

 Първи разговор Вашингтон-Москва от година

Военните министри на Русия и САЩ са разговаряли по телефона за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили много различни версии на разговора.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии. Разговорът е проведен по инициатива на Остин, заяви Пентагонът. Според руската версия Белоусов е предупредил Остин за ескалация на конфликта заради американските оръжейни доставки.