0

В ърховният съд на Съединените щати отхвърли усилието на Колорадо да премахне името на Доналд Тръмп от първичните избори на републиканците в щата, осигурявайки голяма победа на бившия президент, който се сблъсква с редица легални проблеми по пътя си към Белия дом.

В понеделник съдиите единодушно отмениха решението от 19 декември на върховния съд на Колорадо да изхвърли Тръмп от гласуването съгласно 14-та поправка на конституцията на САЩ, която включва раздел, който забранява на лица да заемат публични длъжности, ако са участвали в бунт. Критиците на Тръмп го обвиниха, че е подбудил и подкрепил нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да подкопае президентските избори през 2020 г., които демократът Джо Байдън спечели.

„ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!“, написа Тръмп в своята социална мрежа Truth Social след решението на Върховния съд. Решението слага край на опитите в Колорадо, Илинойс, Мейн и други щати да премахнат Тръмп от изборите. Решението идва ден преди Супер вторник, денят, в който най-голям брой щати провеждат своите първични избори за президент и събрания.