0

Ч ували ли сте някога за херцога и херцогинята на Глостър от британското кралско семейство? Вероятно не, но те високопоставени аристократи и пълноправни членове на кралския двор, които сега имат по-голяма видимост и значение на публичната сцена след диагнозата рак на Чарлз III и оттеглянето на Кейт Мидълтън, която се възстановява от мистериозна коремна операция. 

Самият крал Чарлз се надяваше да рационализира монархията, още преди да се възкачи на трона, но невъзможността Хари и Андрю да поемат роли в модерното му царуване, влоши ситуацията. 

И така, подкрепленията пристигат. 

Всъщност миналата седмица заедно с кралица Камила се появи Биргит, херцогиня на Глостър - 77-годишна, родена в Дания и съпруга на 79-годишния принц Ричард - херцог на Глостър и първи братовчед на кралица Елизабет II.

ЧЕРЕН ДЕН НА ОСТРОВА: Нова смърт в британското кралско семейство!

Биргит участва заедно с Камила в много важна церемония в Обединеното кралство - годишните награди на кралицата, присъждани на 22 от най-добрите училища и университети в Обединеното кралство. „Какво щяхме да правим без теб?“, възкликна кралицата, насърчавайки един от победителите на церемонията, проведена в Бъкингамския дворец. Докато Биргит, статуя на сцената, беше винаги до него, раздавайки дипломи, медали и розети.

Биргит ван Деурс не притежава сина кръв, също като Кейт и като самата принцеса на Уелс тя се срещна с херцога на Глостър в университета - в този случай в Кеймбридж, в края на 60-те години. Двамата обявяват годежа си през февруари 1972 г. и се женят на 8 юли същата година в църквата "Свети Андрей" в Барнуел, Нортхамптъншър. За случая роклята на булката е проектирана от Норман Хартнел. 

Днес двойката живее в двореца Кенсингтън (в същата резиденция като Уилям и Кейт) и има три деца: Александър Уиндзор, граф на Ълстър, лейди Давина Уиндзор и лейди Роуз Уиндзор.

Въпреки че все още не са привлекли широкото вниманието на тълпите, двамата херцози на Глостър работят усърдно за кралското семейство от дълго време. Принц Ричард е присъствал на 172 публични събития миналата година, колкото и престолонаследникът Уилям и много повече от съпругата му Кейт, която е имала 128 ангажимента към короната. Биргит се появи на 69 официални събития, класирайки се на осмо място в листата на кралското семейство.

Сега дейностите на принц Ричард и херцогиня Биргит са по-добре дошли от всякога, като се има предвид, че крал Чарлз III ще отсъства със седмици, опитвайки се да изкорени наскоро диагностициран тумор, принцеса Кейт няма да бъде видяна поне до Великден поради мистериозен, но деликатна коремна операция, съпругът й принц Уилям ще замества баща си, когато може. И Сара Фъргюсън, все още съжителстващата бивша съпруга на скандалния принц Андрю, също беше дигностицирана с рак на кожата, точно когато повторното й приемане на предната редици на кралското семейство изглеждаше неизбежно.

Както припомня "People", за херцозите на Глостър имаха места в първа класа по време на погребението на кралица Елизабет през септември 2022 г. и коронацията на Чарлз през май 2023 г. Освен това те придружаваха суверена и Камила в новогодишна нощ в църквата “Св. Мария Магдалена” в Сандрингам.

На официалния уебсайт на Бъкингамския дворец четем, че принц Ричард, роден като Ричард Александър Уолтър Джордж и завършил архитектура в Кеймбридж, както и, че „подкрепя и представлява краля на официални церемонии в Обединеното кралство и в „чужбина“. Не е случайно, че херцогът на Глостър замени кралица Елизабет на церемонията по встъпването в длъжност на папата на Франциск на 19 март 2013 г. в Рим.