0

К ъсметлия спечели джакпот в размер на 340 милиона, но само ги помириса, заради грешка на администраторите на играта. „Победителят“ ще съди лотарията заради объркването.

Джон Чийкс от Вашингтон, САЩ закупил лотариен билет Powerball на 6-и януари 2023 г. Въпреки че Чийкс не проследил тегленето в реално време ги проверил два дни по-късно, публикувани на уебсайта на лотарията във столицата. „Победителят“ играл с комбинация от рождени дни на членове на семейството си и други числа от лично значение. „Развълнувах се. Обадих се на приятел и той ми препоръча да направя снимка на числата в сайта“, разказва Чийкс пред NBC Washington.

Когато обаче отишъл в Службата за лотарии и игри (OLG), за да осребри билета си останал неприятно изненадан. Администраторите на играта му обяснили, че уебсайтът им е показал неговите числа като печеливша комбинация, но по погрешка. "Претенцията на ищеца за печалба беше отказана ... защото билетът не беше валидиран като печеливш от системата за игри на OLG, както се изисква от разпоредбите на OLG", се посочва в писмо до Чийкс.

Потърпевшият споделя спомен от деня, в който пуснал фиша. Според Чийкс служителят на лотарията, при когото пуснал числата си се държал странно. "Хей, този билет не е добър. Просто го хвърли в кофата за боклук. Погледнах го строго. Казах: "В кофата за боклук?", разказва Чийкс.

Сред другите обвиняеми, посочени в иска на Чийкс, са Асоциацията на лотариите в няколко щата и изпълнителят на играта Taoti Enterprises. В съдебна декларация ръководителят на проекта на Taoti Британи Бейли казва, че на 6-и януари 2023 г. се е извършвало тестване на програма, включваща промяна на часовите зони на уебсайта Powerball от координирано универсално време към източно стандартно време. Според Бейли в 12:09 ч. същия ден екипът на Taoti случайно е публикувал тестовите числа на Powerball на уебсайта на играта в реално време, а не в среда за разработка, която имитира сайта, но не е достъпна за обществото. Бейли добавя, че тестовите числа не са били изтеглените числа за тиража на Powerball на 7-и януари 2023 г. Те също така не са могли да бъдат изтеглените числа, тъй като неправилните са били публикувани на 6-и януари, ден преди тегленето.

На 8-и януари грешните числа са посочени до действителните печеливши такива на уебсайта на лотарията на окръг Колумбия. След като разбрал за грешката на 9-и януари, екипът за разработване на Taoti свалил числата, отбелязва Бейли.

Въпреки твърденията на Taoti, адвокатът на Чийкс Ричард Евънс посочва пред NBC Washington: "Те казаха, че един от техните изпълнители е допуснал грешка. ... Все още не съм видял доказателства в подкрепа на това. Дори да е допусната грешка, въпросът е следният: Какво правиш с това?".

Powerball се играе в 45 щата, както и във Вашингтон, Пуерто Рико и Вирджинските острови на САЩ. Билетът за Powerball струва 2 долара в повечето щати, а играчите могат сами да изберат числата или да възложат избора на компютър. Шансовете за спечелване на джакпота са 1 към 292,2 милиона.

* Източник: The Guardian