0

Ч астният самолет на Елвис Пресли има нов собственик. Летателната машина бе изоставена в пустинята край Розуел, Ню Мексико в продължение на 40 години.

77-годишната Присила Пресли, бившата съпруга на певеца и майка на единственото му дете, покойната Лиза Мари Пресли, е присъствала на търга, който се е провел във Флорида на 8 януари на връх рождения ден на краля на рокендрола. 

Първоначалната оферта за самолета Lockheed 1329 Jetstar от 1962 г. беше за 100 000 долара, но офертите бавно се повишиха, докато чукът не удари върху печелившата сума от 260 000 долара.

Новият собственик е направил офертата по телефона и към този момент самоличността му остава в тайна.

Самолетът е закупен от Елвис през декември 1976 г. за 840 000 долара - по-малко от година преди смъртта на Краля през август 1977 година. 

Това е един от няколкото частни самолета, които изпълнителят на “Love Me Tender” притежава приживе.Носителят на награди “Грами” имаше персонализиран самолет “Convair 880”, кръстен на единствената му дъщеря Лиса Мари, а също и две летателни машини JetStar, наречени “Hound Dog 1” и “Hound Dog 2”.

Изтъргуваният червено-бял самолет изглежда очукан, след като прекара около четири десетилетия под пустинното слънце. Пилотската кабина се намира в трагично състояние, но пространството за пътници е почти кано ново. Интериорът разполага със седалки и дивани, покрити с червено кадифе, червен килим по пода и стените.

Според сайта на аукционната къща самолетът, който е деветместен, разполага с  бордова развлекателна система, която включва телевизор, RCA VCR плейър и аудио касетофон с портове за слушалки на всяка седалка.

Други елементи от дизайна са златните облицовки, включително и позлатени пепелници.