0

Н ай-известното гробище в Лондин – Хайгейт (Highgate ) разпродава места за вечен покой.

Управата на парка вади на тезгяха всички гробни места, за които не са полагани грижи 70 години. В този гробищен парк са вечните домове на прочути личности като  певеца Джордж Майкъл и писателката Джордж Елиът (б.ред.:псевдоним на Мери Ан Евънс, английска писателка от XIX век, един от най-значимите романисти от Викторианската епоха )

Тъй като местата за новите мъртви са недостатъчни, е предприета тази мярка. Това от една страна би решило частично проблема с гробните места, от друга би напълнило поизпразнената сметка на Хайгейт, пише Guardian.

Услугата за кремация в парка струва 5000 паунда (малко над 11 000 лева), а парцел  - 25 000 паунда (около 60 000 лева).

Това гробище в северен Лондон е прочуто с факта, че там е погребан и идеологът на комунистическото движение в световен мащаб Карл Маркс.

Карл Хайнрих Маркс е германски философ, социолог, политикономист, политически журналист, обществен деец и идеолог. Много често е описван като една от най-влиятелните личности в историята на човечеството. Известен е като един от най-видните критици на капитализма .

Фактът, че може да се освободи място до Маркс, предизвиква и иронични коментари – като този на журналистката Зои Уилямс, която пише: „ „Би било чудесно, ако Маркс разполагаше с някаква теория за стойността на земята, на която бихме могли да се позоваваме тук, но неговата критика на теорията за наемите на Дейвид Рикардо би могла да се приложи към гробищата, само ако имаха потенциал да отглеждат повече Марксове. Достатъчно е да се каже, че вероятно в крайна сметка ще струва много повече от £25 000. За сравнение, парцелите в гробището Gap Road в Мертън, югозападен Лондон, започват от £1545 за кремация и £4525 за погребение “

Уилямс добавя в същия стил: „Въпреки че не е нужно да сте комунист, за да посетите гроба на Маркс, може да засвидетелствате политпредпочитанията си, като бъдете погребани до него.  Ако пък сте много решителен антикомунист с много пари, можете да бъдете погребан до Маркс, само за да оскверните достойнството на мястото му за почивка. Сега, когато казвам това, то е нещото, което мога да си представя да прави Илон Мъск.”

Гробът му обаче привлича не само почитатели,у но и противници, които през годините, още от 1970 до 2019 на няколко пъти е подлаган на нападения - с бомбички и с чукове.

Иън Дънгавел, главен изпълнителен директор на Friends of Highgate Cemetery Trust, казва, че е важно да се настанят в парка нови погребения, тъй като те помагат Хайгейт да остане „жива“ атракция: “Това ни поставя пред главоблъсканица относно смъртта: бинарно състояние ли е, в което или си мъртъв, или не си? И кой е по-мъртъв – починалият вчера, или Маркс, да речем, който е починал през 1883 г.? Степента на вашата “смъртност“ вероятно се определя от това колко хора все още мислят за вас, което прави Маркс толкова „немъртъв“, направо жив и в днешни дни.

Колкото и иронични и философски мисли да провокира разпродажбата на гробни места в Хайгейт, друго си е на едни да се напълни банковата сметка, а на други – да почиват вечно да творците на историята.