0

И зползването на тоалетна може да ви плати кафето или да ви купи банани в университет в Южна Корея, където човешките отпадъци се използват за захранване на сграда.

Чо Дже-Веон, професор инженерство в Националния институт за наука и технологии в Улсан, е проектирал екологична тоалетна, свързана с лаборатория, която използва екскременти за производство на биогаз и тор.

Тоалетната BeeVi използва вакуумна помпа, за да изпраща фекалии в подземен резервоар, намалявайки използването на вода. Там микроорганизмите разграждат отпадъците до метан, който се превръща в източник на енергия за сградата, захранвайки газова печка, бойлер за гореща вода и горивна клетка с твърд оксид.

Средно човек изхожда около 500 грама екскременти на ден, което може да се превърне в 50 литра газ метан. Този газ може да генерира 0,5 kWh електричество или да се използва за шофиране на автомобил за около 1,2 километра. Чо е създал и виртуална валута, наречена Ggool, което означава мед на корейски. Всеки човек, използващ екологична тоалетна, печели 10 Ggool на ден.