0

Н а 11 септември във водите на Черно море се е разбил самолет, струващ 50 милиона долара. Става въпрос за руски изтребител Сухой Су-30СМ, свален от украинските специални части с преносима система за противовъздушна отбрана. 

Машината е паднала на около 530 км от Варна и на 70 км от нос Тарханкут в западен Крим, съобщи Украинското разузнаване, споделяйки видео в Telegram с ракетния удар по изтребителя.

Самолетът е бил част от 43-ти военноморски авиационен полк на руската армия и е бил базиран в авиобаза Саки в западен Крим.

Кадрите (най-долу) показват прелитането на Су-30СМ над украински кораб и прехващането му от ПРЗК. След удара машината е паднала в Черно море.

Руските сили са загубили контакт със самолета около 5 сутринта местно време и са започнали операция по търсене и спасяване на пилота около три часа по-късно.

Проукраинският телеграм канал Crimean Wind, който следи развитието на полуострова, също публикува информация за изчезнал руски самолет Су-30, цитирайки неназован източник от украинската армия.

Изданието съобщи, че самолетът е бил придружен от Су-35 и че сваленият Су-30 е изстрелял четири ракети Kh-31P, докато е бил във въздуха, преди да изчезне от радара.

Су-30 е многоцелеви изтребител, способен както на атаки въздух-въздух, така и въздух-земя.

Досега Русия е загубила 370 бойни самолета от началото на пълномащабното си нахлуване, твърди Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.