0

С АЩ са поискали Китай да призове Иран да ограничи атаките срещу търговски кораби в Червено море на йеменските бунтовници хуси, но не са видели почти никакъв знак, че Пекин ще помогне, пише "Файненшъл таймс", като се позовава на американски официални представители, предаде Ройтерс.

САЩ неколкократно са повдигали въпроса пред високопоставени китайски официални представители през последните три месеца, посочва изданието. Съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и заместникът му Джон Файнър са обсъдили въпроса на срещи този месец във Вашингтон с Лю Цзянчао, който е начело на отдела за международни отношения на Китайската комунистическа партия, добавя изданието.

В материала се казва още, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също е засегнал темата пред китайския външен министър, но американски официални представители не смятат, че има други признаци Китай да е оказал натиск на Иран да ограничи действията на съюзените с Техеран хуси, освен необвързващото изявление на Пекин, публикувано миналата седмица, пише БТА.

Тази сутрин американските въоръжени сили нанесоха удари в Йемен, за да унищожат две противокорабни ракети на хусите, които били насочени към Червено море и подготвени за изстрелване.

В понеделник САЩ и Великобритания нанесоха поредица от удари в Йемен, насочени срещу подземен склад на хусите, както и срещу ракетни и наблюдателни съоръжения, използвани от свързаната с Иран групировка срещу корабоплаването в Червено море.

Нападенията на хусите пречат на световния морски транспорт и разпалиха опасения за възможност от ръст на глобалната инфлация, коментира Ройтерс. Те също така задълбочиха опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да дестабилизира Близкия изток.