0

С АЩ категорично осъждат неотдавнашните престъпни нападения на въоръжени групировки в Еквадор и се ангажират да си сътрудничат с партньорите, за да гарантират, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието, заяви днес съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

През последните дни насилието в Еквадор ескалира, като затворници държаха за заложници над 130 надзиратели и други служители в най-малко пет затвора в страната, а въоръжени лица превзеха студиото на местна телевизия по време на пряко предаване.

"Остро осъждаме неотдавнашните престъпни нападения на въоръжени групи в Еквадор срещу частни, обществени и правителствени институции", написа Съливан в публикация в платформата "Екс" (доскоро "Туитър").

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа, който обеща да се справи с нарастващия проблем със сигурността, причинен от увеличаването на броя на наркобандите, пренасящи кокаин през Еквадор, заяви, че насилието е достигнало нивото на война.

Нобоа обяви 22 наркобанди за терористични организации, превръщайки ги в официални военни цели на армията, предаде БТА.

Вземането на заложници, започнало в ранните часове на понеделник, и предполагаемото бягство на лидера на бандата "Лос Чонерос" (наркобанда, която според експерти наброява около 8000 души) Адолфо Масиас от затвора в Гуаякил през уикенда накараха Нобоа да обяви 60-дневно извънредно положение.