0

Б елият дом предупреди, че няма да допусне Ливан да се превърне в „още една Газа”.

Изявлението на Вашингтон издва след последните коментари на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който директно заплаши ливанското население, че може да понесе „същите разрушения и страдания като в Газа”, ако не бъде унищожена групировката „Хизбула”.

Няма да позволим Ливан да се превърне в Газа... в още една Газа. Това е нещо, което не искаме да виждаме, заяви на пресконференция говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Тя отбеляза, че на първо място трябва да се положат дипломатически усилия както в ивицата Газа, така и в Ливан, и подчерта, че администрацията на Байдън ще продължи да посредничи за намирането на решение, което да сложи край на конфликтите в региона.

Страданията в Газа и Ливан ни принуждават да положим извънредни усилия, за да се прекрати насилието, и да поставим основите на траен мир и стабилна сигурност, добави още Жан-Пиер.

По-рано президентът Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху проведоха близо едночасов разговор по телефона относно ситуацията в Близкия изток. От изявлението на говорителката на Белия дом обаче не стана ясно дали темата за въздържане по отношение на Ливан е била сред разговорите. По думите ѝ разговорът между двамата лидери е бил „директен и продуктивен”.