0

К лючов момент в надпреварата за президентския пост в Съединените щати. Джо Байдън и Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в президентски дебат на CNN по важните теми за страната и света. Това се случва за първи път от последния дебат между двамата - в кампанията преди предишната битка за Белия дом.

Лични нападки и обвинения в лъжа съпътстваха 90-те минути в ефира на CNN. Телевизионният сблъсък се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г. Тогава Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп. От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията.

След това разговорът бързо премина към външната политика. Доналд Тръмп каза, че не е съгласен с условията, поставени от Владимир Путин за мир в Украйна. Той обвини настоящия президент, че е слаб държавник. По думите му в противен случай Русия не би нападнала Украйна, а „Хамас” - Израел.

„Всеки път, когато Зеленски идва в тази страна, той си тръгва с 60 милиарда долара. Той е най-великият търговец на всички времена. Не го виня. Просто казвам, че парите, които ние харчим за тази война... Това никога не трябваше да се случва. Аз ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари. Ще уредя тази война”, закани се Тръмп.

На свой ред Джо Байдън остро критикува Тръмп за присъдата му и неговата роля в бунтовете срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., след предишния президентски вот.  „Единственият човек, който е осъден на тази сцена, е човекът, когото гледам сега. Това, което ви казва, не е истина. Факт е, че не е имало никакъв опит от негова страна да спре това, което се случва пред Капитолия. Всички хора, които са осъдени, заслужават да бъдат осъдени за престъпленията си. Помислете дори само за глобите, които сте получили – колко милиона долара дължите за тях – за тормоз над жена на публично място и още какво ли не, за секс с порнозвезда, докато жена ви е бременна. За какво изобщо говорите? Имате морал, колкото улична котка”, посочи настоящият президент на САЩ.

Предшественикът му отказа да поеме каквато и да било отговорност и заяви, че много от арестуваните при бунта са невинни.  "Този човек няма никакво разбиране за американската демокрация", реагира Байдън.

81-годишният Байдън и 78-годишният Тръмп се сблъскаха с опасения относно възрастта и физическата си форма, пише БТА. Някои от най-оживените сблъсъци по време на дебата бяха свързани с играта на голф, като и Тръмп, и Байдън се похвалиха с ниския си хендикап (цифра, показваща уменията на играчите в този спорт, като по-ниската означава по-добри умения - бел. ред.).

Президентът отново предизвика Тръмп да се срещнат на голф игрището, но постави условието съперникът му сам да носи сака със стиковете си. "Мислиш ли, че ще можеш да го направиш?", попита го Байдън иронично.

"Направих си два когнитивни теста. Издържах ги и направихме това публично достояние. Той не взе нито един. Да чукна на дърво, аз съм в много добро здраве. Току-що спечелих два клубни шампионата по голф, и то не за хора в старша възраст, а редовни. За да направите това, трябва да сте доста умен и да изпращате топката на далечно разстояние. Аз го правя, а той не може. Предизвиква ме на голф мач, а не може да удари топка на 50 ярда", коментира Тръмп.