0

П осещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван ще има сериозни последици за Съединените щати, заплаши китайският външен министър Ван И на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Камбоджа.

„Тази вулгарна комедия със сигурност ще има сериозни последици за Съединените американски щати, за което Вашингтон носи пълна отговорност“, каза той.

Дипломатът отбеляза, че Пекин е принуден да отговори остро. Той подчерта, че посещението на Пелоси в Тайван е нарушение на принципа "един Китай" и двустранните споразумения между САЩ и Китай. „Това е сериозно посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на КНР. Една държава няма да може да отдели Тайван от Китай“, добави той.

Междувременно стана ясно че Китай ще наложи санкции на Пелоси и нейното най-близко семейство след посещение в Тайван. „Във връзка с отвратителния, провокативен акт на Пелоси, китайската страна реши, в съответствие със съответните закони на КНР, да приложи санкционни мерки срещу Пелоси и най-близкото й семейство“, се казва е съобщението на външното министерство на Пекин.

Пелоси пристигна на острова на 2 август и нарече посещението си "свидетелство за ангажимента на САЩ да подкрепят тайванската демокрация". Това е първото официално посещение в Тайван на говорител на Камарата на представителите на САЩ от 25 години. Китай остро протестира срещу САЩ и обеща ответни мерки.