0

Г ерманско-американски милиардер, който изчезна преди пет години по време на разходка по Матерхорн и беше обявен за мъртъв, живее с 44-годишната си любовница в Москва може би е бил руски шпионин.

Шокиращото разкритие беше напрaвено от германската телевизия RTL, която започна разследване на съмнителните обстоятелства около смъртта и изчезването на Карл-Ериван Хауб, който стана милиардер чрез верига магазини. Хауб изчезна, докато тренираше за състезание по ски алпинизъм през април 2018 г. в Цермат, Швейцария.

Бизнесменът милиардер е видян за последно да се изкачва в планината с лифт сам. Властите започнаха шестдневно издирване, при което пет хеликоптера и екипи от алпийски спасители претърсиха района, но тялото му така и не беше открито.

Хауб - бившият управляващ директор и частен собственик на германския гигант за супермаркети и търговия на дребно Tengelmann Group - беше обявен за мъртъв от съд в Кьолн три години по-късно, оставяйки след себе си съпруга, две деца и компания от около 75 000 служители. По-малкият му брат Кристиан се закле в съдебна зала през 2021 г., че няма индикации, че алпинистът, чието богатство се оценява на около 10 милиарда евро, е жив.

Но сега разследването на RTL, твърди, че Хауб е идентифициран в Москва, където живее с много по-млада любовница на име Вероника Ермилова. Бизнесменът е звънял по телефона на Ермилова 13 пъти през трите дни, преди да изчезне през 2018 г. Разследването установи, че 44-годишната Ермилова е управлявала "незабележима" агенция за събития в Санкт Петербург, която организира екскурзии за каране на ски, туризъм и др. Тя обаче е заподозряна за връзки с руската служба за сигурност ФСБ, което хвърля съмнения дали и Хауб не се е подвизавал в Германия като руски агент.

Журналистът от RTL Лив фон Бьотихер спекулира, че изчезването на Хауб в Швейцария и предполагаемите връзки с Русия може да са резултат от сенчести бизнес сделки. Известно е, че Карл-Ериван Хауб е правил бизнес със съмнителни хора в руски бизнесмени“, твърди тя.