0

"Черната пантера: Уаканда завинаги" - поредното приключение от киновселената на "Марвел", доведе зрителите в киносалоните по света през уикенда, реализирайки 330 милиона долара от глобалните продажби на билети и поставяйки рекорд за ноември в САЩ и Канада, предадоха световните агенции.

Досегашното най-добро постижение беше 158,1 милиона долара за "Игрите на глада: Възпламеняване" (2013). Приходите за филма "Черната пантера: Уаканда завинаги" от глобалните пазари възлизат на 150 милиона долара от сряда до неделя.

В САЩ и Канада филмът става вторият най-касов за годината досега след "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", който при дебюта си на екран през май реализира 187,4 милиона долара.

Резултатите дават тласък на киносалоните, които се бореха да се завърнат към предпандемичните продажби на билети.

Оригиналният филм "Черната пантера" (2018) с Чадуик Боузман в главната роля разчупи нормите, ставайки първата супергеройска продукция с преобладаващо чернокож актьорски състав. Филмът дебютира на екран в Северна Америка с 202 милиона долара и реализира 1,4 милиарда долара в международния бокс-офис. "Черната пантера" освен това стана първата в историята на "Оскар"-ите супергеройска продукция, номинирана във водещата категория да най-добър филм.

Филмовите критици похвалиха продължението, казвайки, че от "Марвел" са успели да отдадат заслужена почит към Чадуик Боузман, създавайки същевременно завладяващ филм въпреки загубата на популярен централен персонаж.

Второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка заема "Черния Адам" с Дуейн Джонсън с 8,6 милиона долара. Следва "Билет до рая" с Джулия Робъртс и Джордж Клуни с 6,1 милиона долара.

Челната петица в бокс-офиса се допълва от филмите "Крокодилът Лайл" и "Усмивка". Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 3,2 милиона долара и 2,3 милиона долара.