0

Г отви ли Доналд Тръмп нова атака срещу Европа и НАТО? По време на първия си мандат президентът е обмислял да напусне Брюксел! Тези негови намерения бяха разкрити от съветника му по националната сигурност Джон Болтън и началника на неговия щаб Кели. Само намесата им в последния момент го бе убедила да се откаже. 

Причината за тази позиция се крие отчасти във факта, че той не успя да разбере историческата функция на НАТО и неговата полезност за американските национални интереси, и отчасти в негодуванието към европейците по икономически фактори.

Заплахата от преизбиране на Тръмп за нов мандат в Белия дом е толкова сериозна, че Конгресът на САЩ почти тайно одобри закон, който да попречи на самостоятелното му решение да напусне Алианса 

Дори президентът Барак Обама, който на срещата на върха в Кардиф получи ангажимент от всички страни членки да инвестират поне 2% от БВП за отбрана, обвини някои съюзници, че се възползват от военните разходи на САЩ.

Тръмп беше довел тази концепция до крайност, заплашвайки да изостави Брюксел, също и защото този ход вървеше добре с популистката му реторика „Америка на първо място“. Все още има съмнения относно истинската природа на отношенията му с Путин, въпреки разследването на "Russiagate" не доведе до окончателни заключения.

Сега историята се повтаря в навечерието на предварителните избори за президент, които ще започнат на 15 януари със събрания в Айова. Според Ройтерс Доналд Тръмп вече работи върху правителствения екип, който този път ще включва само лоялни хора, готови да се подчиняват безпрекословно. Това се случва именно, за да избегне препятствия пред желанията му, създадени от сътрудници като Кели, Болтън или дори от началника на Обединените началник-щабове Мили, когото той би искал да осъди на смъртно наказание. Целта във външната политика е прилагането на още по-екстремистка линия от тази от 2016 година, пише La Repubblica. 

НАТО остава на прицела на Тръмп и този път той планира да наложи санкции на страни като Италия, които не са изпълнили ангажимента си да инвестират 2% от БВП за отбрана. Това, което липсва, ще бъде възстановено по този начин с търговска война, която би наказала търговията, потапяйки икономиките на съюзниците, въпреки факта, че от историческа и счетоводна гледна точка няма ни най-малко съмнение, че Атлантическият съюз и стабилните отношения с Европа са облагодетелствали Съединените щати много повече, отколкото са стрували. 

Заплахата е толкова сериозна, че Конгресът, скрит в току-що одобрения нов закон за финансирането на Пентагона, вмъкна текст, който забранява на президента да издава указ за напускането на НАТО. Ако иска да напусне, ще трябва да поиска разрешение от Сената и за да го получи, ще бъде принуден да разчита на квалифицирано мнозинство от две трети, което е много малко вероятно.

Втората цел на Доналд би била да получи приблизително 200 милиарда долара възстановени от приятелите си на Стария континент за парите, похарчени за помощ на Украйна, за да се защити от руската агресия.

И тук се знае, а други републикански кандидати за президент като Ники Хейли също го потвърдиха, че в действителност европейците са отделили много повече средства за Киев от САЩ. Освен това 90% от средствата, одобрени от Конгреса за подкрепа на Зеленски, всъщност никога не са напускали Съединените щати. Правителството просто ги прехвърли на американски фабрики, предимно базирани в републикански щати като Арканзас, плащайки им да произвеждат оръжия и боеприпаси, след което да бъдат доставени в Украйна. Така че, спирайки помощта, Тръмп би навредил на икономиката на страната си и на щатите, които гласуват за него. За него обаче тази истина е без значение. Важното е, че подобна популистка мярка звучи добре в ушите на избирателите, които я подкрепят, без да знаят, че всъщност се прострелват в крака.

Други цели са да се изостри конфликтът с Китай, чрез отнемане на статута му на облагодетелствана нация в търговията, за да я принуди да оттегли от глобализацията, като я унищожи. В Мексико той иска да изпрати специални части, които да атакуват картелите за трафик на наркотици, и да използва флота, за да наложи морска блокада. Вътре в страната той обеща да отприщи „най-мащабното депортиране на нелегални имигранти, виждано някога в Америка“... И всичко това на фона на възторжени цитати от Путин и унгарския лидер Орбан, които заедно с него трябва да възстановят Запада.

Очевидно това са предизборни декларации, но дори и съюзниците му са убедени, че този път Доналд Тръмп е сериозен и ще изпълнява програмите си.