0

Б ританският крал Чарлз Трети представи първия си официален портрет след коронацията, която беше през май миналата година, съобщиха световните осведомителни агенции.

Художникът Джонатан Йео изобразява крал Чарлз на яркочервен нюансиран фон, облечен в униформата на уелската гвардия, с пеперуда точно над рамото му

Художникът Джонатан Йео и крал Чарлз Трети с портрета.

 Художникът Джонатан Йео и крал Чарлз Трети с портрета.
БТА/Арън Краун/Pool photo via AP

"Подобно на пеперудата, която съм нарисувал да лети над неговото рамото, този портрет се е развил подобно на ролята на субекта в нашия обществения живот", казва в изявление 53-годишният Йео, който е рисувал покойния баща на Чарлз - принц Филип. "Целта ми беше също така да направя препратка към традициите на кралския портрет, но по начин, адекватен за монархията през 21-и век, преди всичко да предам дълбоката човечност."

Портретът, открит в Бъкингамския дворец, е поръчан през 2020 г. за предстоящата след две години 50-годишнина на членство на тогавашния принц на Уелс в благотворителната Drapers' Company, предоставяща безвъзмездни средства, уточниха от двореца, предаде БТА.

Джонатан Йео е рисувал също британския телевизионен водещ и естествоизпитател Дейвид Атънбъро, носителката на "Оскар" Никол Кидман и бившия министър-председател Тони Блеър.

Творбата с маслени бои върху платно, се очаква да бъде изложена в Drapers' Hall в Лондонското сити - финансовия район на столицата, от края на август, съобщиха от двореца.