0

И зключително висок е рискът от унищожително земетресение в турския мегаполис - Истанбул. Това каза водещият турски сеизмолог Наджи Гьорюр, цитиран от телевизия Хабер Глобал.

Вероятността всеки един момент да стане силно земетресение в района на Мраморно море е много висока. За Истанбул този риск е 47%, посочи ученият.

Той направи коментарите броени дни след земетресението със сила 5,1, което в понеделник разлюля Северозападна Турция, включително Истанбул.

Според Гьорюр магнитудът на очакваното земетресение може да бъде 7,2, ако е в района на Кумбургаз в Мраморно море, ако е в района на Принцовите острови, ще бъде 7. Възможен е и трус със сила 7,5, смята ученият.

Сеизмолозите многократно са предупреждавали за възможността от ново силно земетресение в района на Истанбул. При трусове с магнитуд 7 и повече около 90 хиляди сгради може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат повредени, заради което ще са необходими временни жилища за 4,5 милиона души.

Турските власти започнаха да говорят сериозно за необходимостта от подготовка на 16-милионния мегаполис за силно земетресение след опустошителните трусове в югоизточната част на страната на 6 февруари. 

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки заяви преди време, че около 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск. По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и местните власти работят по проект за изграждането на устойчиви на земетресения жилища в Истанбул. 

Страхът, обхванал хората след трусовете в Югоизточна Турция тази година, стана причина много хора, живеещи в Истанбул, да вземат решение да се преместят в друг район на Турция заради очаквано разрушително земетресение, писа БТА.