0

Б аща от Нова Зеландия, който изчезна с трите си деца в пустинята преди три години, е забелязан с тях за пръв път. Том Филипс е обявен за национално издирване, откакто отвлича Ембър на 8, Маверик на 9, и 11-годишната Джейда, през декември 2021 г. след спор с майка им.

Полицията смята, че те са се укривали и лагерували в западния регион Уайкато, като за информация за тяхното местонахождение е обявена награда от близо 40 хил. британски пануда.

Наскоро бащата и децата са заснети от група младежи, които излезли на лов за диви прасета. Те успели да говорят за кратко с едно от децата и го питали дали някой знае, че са там. Отговорът бил „само вие".

Тийнейджърите подали сигнал в полицията, като по техни сведения Филипс носел пистолет и имал дълга брада, а децата били маскирани, облечени с камуфлажни дрехи и носели раници.

Полицията в Нова Зеландия описа видяното като "достоверно" и каза, че това е "положителна информация" за роднините на изчезналите деца. За съжаление последвалото тридневно издирване не е довело до откриването им.

В същото време майката на малчуганите е изразила пред новозеландската преса облекчението си, че те все още са живи и са достатъчно добре, за да "носят собствените си чанти на гръб".

Жената настоява властите да положат повече усилия, за да проследят бившия й партньор и призова онези, които смятат, че помагат на бившия й съпруг, да спрат.

„Ние вярваме, че Том и децата получават помощ и призоваваме всеки, който прави това, моля, спрете, постъпете правилно и кажете на полицията каквото знаете“, казва отчаяната майка, напомняйки, че от три години децата й не са ходили на училище и вероятно живеят при тежки условия.