0

Ч арлз III ще бъде “временен крал” на Обединеното кралство, оставяйки сина си принц Уилям да се възкачи на трона с една много важна задача - да модернизира британската монархия. Това разказва близък до суверена пред най-авторитетния неделен вестник във Великобритания Sunday Times, като новината е поместена на първа страница на изданието. 

Източникът не уточнява дали тази “временна роля” включва абдикацията на Чарлз III, но това е възможност, ако той не желае наследникът му да чака твърде дълго, за да сложи короната на главата си. Принц Уилям е на 41 години, а неговият баща стана крал на 74-годишна възраст. Кралица Елизабет доживя до навършването на 96 години, а нейният съпруг закръгли 100 години. Ако Чарлз е наследил дълголетието на своите родители, то Уилям ще наследи трона най-рано на 60 години без се отличава сред останалите кралски особи със своя младежки вид.

Ако може да се вярва на недискретния служител на двореца, то до десетина години крал Чарлз ще направи това, което болшинството британци очакваха от него още след смъртта на кралица Елизабет II - да се оттегли, да абдикира и да приключи управлението си, като даде път на Уилям. 

„Чарлз ще бъде временен монарх, преди да предаде короната на Уилям“, се казва в заглавието на статията на Sunday Times, публикувана няколко седмици пред първата годишнина от смъртта на кралицата на 8 септември. 

 „Той трябва да играе много важна роля“, заявява един от анонимните  сътрудници на вестника, „ако иска да бъде временен, преходен крал, като мост между две визии, тази на майка му и тази на сина му, стария свят и новия". 

„Когато беше млад, Чарлз би бил по-скоро крал реформатор, но той пое трона в момент на разделение за нацията и разбира, че истинският новатор ще бъде Уилям, който ще има по-големи правомощия от него да промени британската монархия”, заявява източникът.  

Напоследък обаче принц Уилям попада в новините с противоречиви действия, които го карат да изглежда неподходящ за реформатор. Решението на Уилям да не присъства на финала на Световната купа за жени, в която играят един срещу друг отборите на Англия и Испания, е критикувано от много държави.