0

30-километрова комета, подобна на космически кораб, се доближава до Земята.

Преди няколко дни кометата изведнъж стана 100 пъти по-ярка. Кометата 12P/Понс-Брукс изведнъж придоби странна форма и започна да свети по-ярко.

Тя пусна два "рога" около краищата, с които заприлича на космическия кораб "Хилядолетния сокол" от сагата "Междузвездни войни".  Астрономите твърдят, че кометата и „Хилядолетният сокол“ си приличат по форма.

Учените биха искали да разберат какво се е случило с този 12P/Понс-Брукс. Но все още не могат - те само подозират, че кометата, най-вероятно ледена, е пълна отвътре с течни въглеводороди и газове, които наскоро са се изпарили.

Вероятно, на повърхността на 30-километровото му ядро е изригнал леден вулкан, провокиран от нагряване от слънчевите лъчи. В резултат на това се разраства и пламва ярка черупка - така наречената кома. Но защо е станала "рогата" не е ясно.

Според официалната версия, приета още в Академията на науките на СССР, на 30 юни 1908 г. над сибирската тайга (т.нар. Тунгуско събитие) е избухнало нещо ледено, но много по-малко.

Въздушният взрив е повалил десетки милиони дървета на площ от над 2000 квадратни километра.

Кометата 12P / Pons-Brooks с диаметър 30 километра би причинила много повече проблеми - дори е страшно да си представим. Но тя няма да го направи. Сега е малко по-далеч от орбитата на Марс.

Да, тя лети в нашата посока, но ще премине Земята на разстояние от 144 милиона километра. Това ще се случи през юни 2024 г. Кометата ще бъде най-близо до Слънцето през април 2024 г. Тя ще свети като звезда с 4-5 звездна величина и може би дори по-ярка, ако се случи ново изригване. Във всеки случай ще можем да видим 12P/Pons-Brooks с просто око.