0

Р уският външен министър Сергей Лавров ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните от Г-20. Това заяви руският заместник външен министър Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

Срещата ще се проведе в Ню Делхи на 1-2 март.

Тази година Индия председателства Г-20. Като част от дейностите на групата Ню Делхи възнамерява да проведе повече от 200 срещи на 55 различни места в цялата страна, за да покаже своето културно наследство.

Събитието ще завърши с годишната среща на върха на Г-20, насрочена за 9-10 септември в индийската столица.

По-рано индийският премиер Нарендра Моди заяви, че председателството на страната му на Г-20 ще бъде приобщаващо, амбициозно, решително и ориентирано към действие.

В началото на януари от индийското правителство съобщиха, че Украйна не е включена в списъка на поканените за срещата на Г-20.

Миналата година Индонезия като ротационен председател на Г-20 покани Украйна и категорично отхвърли призивите да не кани Русия и направи всичко възможно да осигури присъствието на руския президент Владимир Путин на годишната среща на остров Бали. В крайна сметка обаче вместо него руската делегация оглави външният министър Сергей Лавров, а украинският президент говори по видеовръзка.

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и ЕС.