0

Студентът, който уби 15 души в Карловия университет в Прага, може би е отговорен и за смъртта на двама души миналата седмица в гората Клановицки близо до Прага. Това разкриха на съвместна пресконференция министърът на вътрешните работи Вит Ракушан и полицията.

Те вярват, че стрелецът - който няма криминално минало - е избирал жертвите си на случаен принцип. Освен жертвите има и 25, като 10 от тях с в тежко състояние.

Убиецът, идентифициран като Дейвид К. е напуснал село Хостун на 20 км западно от Прага, след като е застрелял баща си. Бил е студент в Института по световна история на Карловия университет, базиран във факултета по изкуствата на площад Палах. И явно беше успешен студент. По-рано тази година човек със същото име печели награда от Полския институт в Прага за бакалавърска теза за революционните събития през 1846 г. в Краков и други области, които сега са част от Полша.

Полицията каза още, че той е трябвало да присъства на лекция този следобед в отделна университетска сграда на улица Целетна, на няколко минути пеша от факултета по изкуствата и точно до Стария градски площад в Прага. Полицаи са отишли там да го търсят преди стрелбата.

Началникът на полицията Мартин Вондрасек каза, че е отишъл в Прага, за да убива и да отнеме живота си и че е бил "вдъхновен от ужасяващо събитие, подобно събитие, в чужбина". Макар и непотвърдено, това събитие се тълкува като стрелба от 7 декември в Брянск в Южна Русия, когато 14-годишно момиче занесе пушка в училището си и уби свой съученик, преди да насочи пистолета срещу себе си.

На пресконференцията Ракушан добави, че в сградата на университета са открити голям брой оръжия. „Можехме да имаме много повече жертви, ако не беше бързата полицейска реакция“, добави той.