0

С еверна Корея разполага с достатъчно плутоний и уран, за да произведе поне двуцифрен брой ядрени оръжия, заяви южнокорейски депутат, цитиран от Ройтерс, който се позовава на южнокорейското разузнаване.

Разузнавателната служба смята също, че е възможно Северна Корея да извърши седми ядрен опит след президентските избори в САЩ на 5 ноември, заяви Лий Сонг-квон, член на парламентарната комисия по разузнаване.

През юли доклад на Федерацията на американските учени заключи, че Пхенян може да е произвел достатъчно количество ядрени материали за създаването на до 90 бойни глави, но вероятно е сглобил около 50.

Севернокорейските държавни медии рядко отразяват посещения на лидера Ким Чен-ун в съоръжение за обогатяване на уран, отбеляза Лий, според когото огласено по-рано този месец медийно съобщение вероятно е имал за цел да изпрати послание до Вашингтон преди президентските избори в САЩ. Депутатът, който говори пред журналисти, след като беше подробно информиран от южнокорейската Национална разузнавателна служба за ситуацията, отбеляза, че е възможно също то да преследва вътрешнополитическа цели.

"Беше ми казано, че икономическото положение е тежко, така че може да се тълкува като действие за вдъхване на доверие в жителите“, каза Ли.

Пхенян твърди, че арсеналът му от ядрени оръжия и балистични ракети, които да ги носят, е необходим за противодействие на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници. Освен това севернокорейското ръководство ги смята за въпрос на национален престиж и доказателство за мощта на страната, отбелязва Ройтерс, предаде БТА.