0

С еверна Корея обяви официално, че е тествала нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво със среден обсег. Ракетата е прелетяла около 1000 километра от източното крайбрежие на страната навътре в морето.

Поредната провокация на Пхенян беше осъдена от Съединените щати, Южна Корея и Япония. Южнокорейските военни разкритикуваха изстрелването като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и заявиха, че подобни действия от страна на Севера ще бъдат посрещнати със "съкрушителен отговор".

На този фон на посещение в Русия пристигна севернокорейският външен министър Чое Сон-хюи. В последно време изолираното правителство в Пхенян задълбочава връзките си с Москва.

"Смятаме, че има вероятност Северна Корея да предприеме нови провокативни действия в бъдеще, включително изстрелване на различни ракети. Япония ще продължи да работи в тясно сътрудничество със Съединените щати и Южна Корея и ще направи всичко възможно да събира и анализира информация, както и да следи ситуацията", заяви Йошимаса Хаяши, главен секретар на японския кабинет.