0

С евернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в конституцията, съобщиха местните държавни медии.

"Политиката на КНДР на изграждане на ядрени сили стана неотменима част от основния закон на държавата, която никой по никакъв начин не може да пренебрегва", е казал на заседанието на Върховното народно събрание севернокорейският ръководител Ким Чен Ун според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия, а отношенията с Южна Корея и САЩ са много напрегнати - всичко това се случва в условията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 г. да направи нов ядрен опит. От 2006 г. тя е направила общо шест.

Преди година събранието прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие.

Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в самата конституция, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким.

Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия".

"Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредица изпитания на забранени оръжия; последното бе на 13 септември, когато докато Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег. Миналия месец КНДР за втори път неуспешно се опита да изведе разузнавателен спътник в околоземната орбита.