0

К им Йо-чен - влиятелната сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, категорично отхвърли предложението на Южна Корея да помогне за стимулиране на икономиката на изолираната страна в замяна на нейния отказ от ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс".

Това е първият директен коментар на високопоставен севернокорейски служител относно това, което президентът на Южна Корея Юн Сук Йел нарече "дързък план", съгласно който Сеул ще предложи поетапна икономическа помощ на Пхенян, ако Северът започне ядрено разоръжаване.

В сряда Юн повтори предложението си на пресконференция по повод първите си 100 дни на поста.

"Би било по-благоприятно за имиджа му да си затвори устата", отсече Ким Йо-чен в изявление, публикувано от държавната информационна агенция КСНА. Тя нарече Юн "наистина глупав и вдетинен", щом си въобразява, че може да търгува икономическо сътрудничество в замяна на севернокорейската чест и ядрените оръжия.

Никой не разменя съдбата си за царевична торта, подчерта тя.

Експертите твърдят, че икономическият план на Юн отразява предложенията на предишни президенти на Южна Корея, включително по време на неуспешните срещи на върха през 2018 г. и 2019 г. между тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Според тях е малко вероятно Пхенян да приеме този план.

Министърът на обединението на Южна Корея Куон Йънг-се изрази "дълбоко съжаление" в парламента относно коментарите на Ким Йо-чен, определяйки критиките й към Юн като "крайно неуважителни и неприлични".

Северна Корея инвестира огромна част от своя БВП в оръжейни програми и отдавна е дала да се разбере, че гледа на ядрения си капацитет като на необходимост, за да се защитава от "враждебната" политика на Съединените щати, Южна Корея и Япония.

От изявлението на Ким Йо-чен става ясно, че КНДР няма намерение да започва преговори с Юн.