0

З еметресение с магнитуд от 4,0 по скалата на Рихтер разтърси италианския вулканичен регион Кампи Флегрей западно от Неапол снощи. Шокирани жители публикуваха видеоклипове, на които се виждат автомобили, затрупани от разрушенията 

Земетресението - последното от поредица трусове през изминалата седмица - предизвика паника сред жителите, които излязоха по улиците на фона на опасения, че може да е прелюдия към вулканично изригване.

Районът около вулкана в Флегрейските полета, който последно изригва през 1538 г., е с повишена сеизмична активност след поредицата от турсове. 

Вулканът във Флегрейските полета е най-големият активен супервулкан в Европа. В района живеят около половин милион души, които биха били в сериозна опасност в случай на изригване. През юни учени от италианския Национален институт по геофизика и вулканология и Университетския колеж в Лондон установиха, че вулканът се намира в изключително опасно състояние. 

В сряда беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер, най-силното в района от 40 години насам, което беше усетено чак в Рим.