0

Г ръцките власти евакуираха във вторник детска болница и дом за възрастни хора в покрайнините на южния град Патра, след като летен горски пожар пламна в района на фона на горещото и ветровито време, съобщава БТА.

Говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис каза, че евакуациите са извършени като предпазна мярка и големите усилия за гасене на пожара дават резултат. Не се съобщава за пострадали. Общо около двадесетина деца са били евакуирани, заявиха здравни служители.

Ватракоянис каза, че няма къщи, застрашени от пожара, който бушува в борова гора в покрайнините на града, който е на около 200 километра (125 мили) западно от Атина. "Пожарът придоби огромни размери много бързо“, каза той пред държавната телевизия ERT.

Около 80 пожарникари, подпомагани от 10 водоспускащи самолета, участваха в потушаването на огъня. Други пожари бушуват в най-малко три части на Гърция във вторник.

Всяко лято страната страда от опустошителни горски пожари, а миналата година повече от 20 души загинаха в пламъците. Властите предупредиха за висок риск от горски пожари тази седмица. Василис Кикилас, министърът, отговарящ за гражданската защита, каза, че липсата на зимни дъждове, съчетана с високите температури през пролетта, правят това лято най-трудното през последните 20 години за справяне с горските пожари. "По-голямата част от страната е с висок и много висок риск от пожари (в сряда) поради жегата и много силните ветрове“, каза той.

Органите за гражданска защита съобщиха, че близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна миналия месец, два пъти повече от юни 2023 г.