0

6-годишна нареди кубчето на Рубик за 6 секунди. С това постижение момиченцето постави нов световен рекорда при жените на Международното открито състезание на Световната асоциация на кубчетата в Сингапур.

Цао Цисян би стария световен рекорд при жените като подреди кубчето на Рубик 3х3х3 за 5,97 секунди в средна категория.

odditycentral.com

Цисян, която е родом от китайската провинция Дзянсу, започва да си играе с кубчето на Рубик, когато е едва на 3 години, вдъхновена от братовчед си, който я научава на изкуството на "бързото редене на кубчето". 

След около година тренировки момиченцето толкова задобрява, че родителите ѝ решават да наемат треньор по скоростно кубиране. Цисян се упражнявала по два-три часа дневно. Имало обаче момент, в който тренировките ударили на камък. "В продължение на три месеца, когато се опитваше да ускори до 10 секунди, тя беше заклещена на 12 секунди", спомня си Цао Цян, майката на Цисян. "Тя тренираше много, но не постигаше никакъв напредък и почти се отказа", споделя тя. 

За да може да я мотивира и да ѝ помогне да преодолее това препятствие, цялото семейство на Цао Цисян се захванало със скоростното решаване на кубчето на Рубик и дори участвало в състезания за възрастни. 

"Никога не сме предполагали, че тя ще подобри световния рекорд толкова скоро", казва Цао Цян. 

Средното време на Цао от 5,97 секунди след петте кръга на скоростното кубиране ѝ спечели трофея и титлата на световна рекордьорка. Но тя няма намерение да забавя темпото. Вдъхновена от последното си представяне, 6-годишното момиче сега се стреми към рекорда при жените с един опит, който в момента е 4,44 секунди.

В категорията "Среден" участниците имат пет опита, като най-бързото и най-бавното изпълнение се пренебрегват, а средно аритметично от останалите три оформят официалния резултат. В категорията "Единично" се разглежда един опит на състезател, писа odditycentral.com.