0

Ш ефка на СЕМ надяна нацистка униформа. Председателката на сръбския Регулаторен съвет на електронните медии (РЕМ), което е еквивалент на българския Съвет за електронни медии (СЕМ), Оливера Зекич публикува своя снимка в нацистка униформа в канала си в Teлеграм, фотомонтаж, създаден по нейна инициатива, съобщават сръбските медии.

"Направих го като чиста провокация", отговори Зекич на въпрос на Радио Свободна Европа защо е публикувала своя снимка в нацистка униформа.

"Обичам да провокирам. Мога да сложа карикатури на Коракс и Петричич, които са много по-лоши. Това е фотомонтаж и аз го публикувах", каза Зекич пред Свободна Европа, като споменава имената на двама известни сръбски карикатуристи.

След реакциите, които провокира поста на Зекич, в Сърбия си задават въпроса кого и защо лицето, оглавяващо институцията, която трябва да контролира прилагането на закона в медийното съдържание в страната, иска да провокира по този начин, пишат местните медии.

Историчката Бранка Пърпа посочи, че изтъкването на символи на нацистка Германия е спорно "по всички линии“, първо поради позицията на Оливера Зекич като председател на РЕМ. Пърпа отбелязва, че символите на нацистка Германия "не са символи, с които може да парадирате в европейските страни".

Професор Дубравка Стоянович смята, че това е утвърждаване на нацизма.

"Да припомняш нацисткия ред и да го прославяш по този начин, защото цялата тази композиция възхвалява тази униформа, е нещо изключително опасно. Не бива да се прави и е наказуемо от закона дори за обикновените граждани и още повече, когато става дума за председател на орган, специално отговарящ за контрола на медиите. Това е много ясно послание именно към тях - ние ще се държим като SS - и в много отношения те наистина го правят", каза Стоянович пред телевизия Ен 1.

"Председателката на РEM използва най-лошия период от човешката история като материал за забавление, като в същото време обижда цялата еврейска общност в Сърбия и региона и омаловажава най-големите злини на човечеството, които много от нашите оцелели членове все още помнят. Г-жа Зекич заема отговорна длъжност, не е редно да се шокира обществото по този начин", казаха от еврейската общност в Сърбия, цитирани от вестник "Данас".

Оливера Зекич обясни решението си да публикува фотомонтажа като каза, че го прави в отговор на терора на карикатуристите, на който е подложена от години.

"Изсмях се в очите на тълпата и показах колко глупави и банални са техните "шеги", рисунки и фотомонтажи. Показах и че мога да ги понеса и даже да ги приема. Предварително знаех, че приятелите ми от т.нар. независими медии няма да могат да го разберат", каза Зекич, писа БТА.