0

П равоприлагащите органи са в затруднено положение, тъй като наркобароните "искат да решават важни въпроси в нашето общество", каза директорът на Европол Катрин де Бол.

Върховенството на закона в европейските демокрации рискува да бъде подкопано, ако лидерите на ЕС не засилят значително реакцията си срещу бума на престъпленията, свързани с наркотици, заяви пред "Политико" ръководителят на правоприлагащата агенция на блока.

Директорът на Европол Катрин де Бол заяви, че Европа е заменила Съединените щати като основен целеви пазар за международните наркотрафиканти и че през следващите две години се очаква рязко увеличаване на пристигащите наркотици на фона на пренасищане на производството. Резултатът е увеличаване на насилието и пълзяща корупция в няколко горещи точки за търговия с наркотици, включително пристанището на Антверпен в Белгия, тъй като престъпните банди все повече се стремят да проникнат в логистичните компании, местното управление и дори в съдебната система, предупреди Де Бол.

"Виждаме, че Европейският съюз е станал по-важен (за престъпниците) в сравнение със Съединените щати. Засега преобладават европейските държави", казва тя. "Виждаме, че през следващите две години ще имаме увеличение на наркотиците към Европейския съюз, защото там има по-голямо производство.

"Предупреждението на Де Бол, бивш началник на белгийската федерална полиция, идва в момент, когато ЕС е изправен пред множество предизвикателства, свързани с върховенството на закона в блока, включително в страни като България, която се намира на ключов маршрут за внос на наркотици от Близкия изток. 

Въпреки това Де Бол заяви, че задълбочаващият се проблем на Европа с организираната престъпност, свързана с наркотици, не е само в Централна и Източна Европа. Той засяга и богатите центрове в Западна и Северна Европа - от Антверпен в Белгия до Ротердам и Амстердам в Нидерландия, Хамбург в Германия и малките пристанища в Испания и крайбрежните градове на Швеция.

"Ротердам и Антверпен са много важни за престъпните групи. Но виждаме, че колкото повече работим в големите пристанища, по-малки пристанища като Хамбург или пристанища в Испания са много доходоносни и интересни за трафикантите на наркотици", каза тя.

Непосредствен страничен ефект от това, че картелите за износ на наркотици от Южна Америка се свързват с мафиотски групи в Европа, е увеличаването на броя на престъпленията с насилие.

"Това, което наистина ни тревожи, е увеличаването на насилието. Не само обикновеното насилие: поръчкови убийства, изтезания, експлозии, наистина тежко насилие с много мъртви хора", каза тя. Наистина, през последните години няколко европейски държави бяха шокирани от убийства, свързани с наркотици, които придобиха печална известност. В Нидерландия, чието пристанище Ротердам е ключов вход за наркотици към Европа, наглото убийство през 2021 г. на известния криминален журналист Петер Р. де Врис и на адвоката Дерк Вирсум през 2019 г. предизвикаха национално осмисляне и обещание за борба с наркобандите. 

В Белгия седалище на институциите на ЕС, убийството на 11-годишно момиче при случай, свързано с наркотици, по-рано тази година в Антверпен предизвика протест, а миналата година полицията разкри заговор за отвличане на министъра на правосъдието на страната Винсент ван Куикенборн, което доведе до засилване на охраната му.

"Много тревожно, но предвидимо", реагира тогава Барт де Вевер, десният кмет на Антверпен. Тревожни камбани бият и в Швеция, Испания и Германия, където Де Бол заяви, че пристанище Хамбург се е превърнало в ключова дестинация за трафикантите. "Проблемът за лидерите на ЕС е, че във всяка от тези горещи точки трафикантите постепенно накърняват върховенството на закона, като корумпират логистичните работници, превземат ИТ системите, проникват в местното управление и дори в съдилищата и полицията", каза тя.

"Открихме пристанище, в което всички са корумпирани. Ако изоставим някои определени райони, може да се стигне до наистина сложни ситуации, в които престъпниците да превземат властта", каза Де Бол, като отказа да назове името на пристанището. "Те [наркобанди] проникват в нашите общества. Те искат да решават важни въпроси в нашето общество. Необходимо е това да бъде приоритет през следващите години, ако искаме да спасим и защитим уязвимите групи", допълни кметицата, цитирана от БГНЕС.

Макар че Европа не е толкова залята от фентанил - свръхмощен синтетичен опиоид, който стои зад огромен брой смъртни случаи от свръхдоза, колкото Съединените щати, неговата употреба нараства в Естония, Швеция, Финландия и Германия, според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН).

Изправени пред влошаващата се ситуация, лидерите на ЕС и ръководителите на правоприлагащите органи увеличават усилията си за борба с настъплението на бандите. През 2021 г. мащабна операция, координирана в множество държави и насочена към криптирани телефони, доведе до около 800 ареста, много от които в Европа. А лидерите на шест европейски правителства - Белгия, Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия - сформираха коалиция за борба с престъпността, за да обменят разузнавателна информация и да работят съвместно срещу организираната престъпност. Но лидерите трябва да превърнат борбата с организираната престъпност в още по-голям приоритет, ако искат да избегнат загубата на доверие на гражданите в системата, предупреди Де Бол.

"Намираме се в много трудна ситуация", каза тя. "Изостанали сме."