0

А мериканския президент Джо Байдън изглежда обърка настоящия френски президент Еманюел Макрон с един от неговите предшественици - Франсоа Митеран, който почина през 1996 г.

По време на реч в Лас Вегас държавният глава на САЩ разказа за срещата на върха на Г-7 в Англия през юни 2021 г. „Беше в южна Англия и седнах и казах: „Америка се завърна“. И Митеран от Германия, имам предвид от Франция, ме погледна и каза: „Наистина ли и кога се завърна?“, разказа той.

Байдън, продължавайки да разказва случи от срещата, като разкри разговор с тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел. “Тя ме попита как бих реагирал, ако във Великобритания, например, се беше случило това, което в САЩ на 6 януари (щурмът на Капитолия, бел. Ред.). Никога не съм мислил за това от тази гледна точка. Какво бихме казали, ако това се случи в друга демокрация по света. Това не би могло да се случи“, каза той.

Байдън наистина се е срещал с Франсоа Митеран като млад сенатор. Когато Митеран встъпва в длъжност през 1981 г., Байдън е председател на комисията по европейски въпроси и двамата се срещат през януари 1988 г.

По време на същата реч американският президент заяви, че ще построи високоскоростна железница от Лас Вегас до Лас Вегас на стойност 3 милиарда долара. „3 милиарда долара за първата високоскоростна железница в страната! 3 милиарда долара! Ще ви отведе от Лас Вегас до Лас Вегас за два часа вместо за четири с кола!“, похвали се той без да осъзнава собствения си лапсус.