0

П редприемачът от Флорида Мартин Мобарак изгори картина на известната мексиканска художничка Фрида Кало. „Жертвата“ на милионера беше яркото платно Fantasmones Siniestros, което е оценено от експерти на 10 милиона долара.

Мобарак реши да изгори картината, за да привлече привлече вниманието към своята акция, което е стартиране на продажбите на дигитални версии на произведения на изкуството. Бизнесменът извади произведението на Кало от рамката и в присъствието на тълпа от гости, които заснеха случващото се, я изгори в голям кристален съд.

„Надявам се всички тук да разберат това. Надявам се, че всеки може да види положителната страна“, каза Мобарак и добави, че една „физическа“ рисунка ще бъде заменена с 10 000 от нейните уникални копия от Mobarak NFT.

В същото време бизнесменът обеща да дари част от приходите на музея на Фрида Кало, както и на редица благотворителни организации. В отговор Националният институт за изящни изкуства на Мексико започна разследване, обвинявайки милионера в умишленото унищожаване на националното богатство на страната. „В Мексико умишленото унищожаване на паметник на изкуството е престъпление съгласно федералния закон за археологическите, художествени и исторически паметници и зони“, казаха представители на института.

Основният проблем на разследващите е да се установи автентичността на унищожената картина, тъй като е възможно Мобарак просто да е изгорил копие от нея. Ако се докаже, че оригиналът е унищожен, милионерът може да бъде съден.