1

Р умънският главен инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи обяви, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени.

Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Според проекта RO-RISK, щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът на IGSU, цитиран от CNN.

Според специалистите от IGSU при земетресение с магнитуд от 8,0 се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча, информира bg-voice.bg.

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш – Фокшани – Букурещ.