0

80 футболисти, за които се предполага, че са станали жертви на трафик на хора, бяха освободени от плен при полицейска акция в тренировъчен център в околностите на Фамалица в северната част на Португалия. Става въпрос за играчи от Южна Америка, Африка и Азия на възраст от 13 до 23 години.

Португалските медии пишат, че става дума за момчета, привлечени в тренировъчния център в град Риба д'Аве, който се управлява от мениджърската агенция "Bsports football academy".

На момчетата им е било обещан шанс да се борят за договори в най-добрите клубове на Португалия, а родителите им са платили на агенцията между 600 и 1300 евро на месец за разходи за настаняване.

Режимът на живот в "учебния център" всъщност приличал на смесица от затвор и интернат. На младежите са отнети паспортите и им е забранено да се движат самостоятелно. Повечето от тях ще се върнат в родните си страни, след като дадат показания в съда.

Министърът на спорта Жоао Пауло Корея обяви по-нататъшна борба срещу незаконното набиране на играчи и трафика на хора чрез професионалния футбол.

Марио Коща, президент на португалската лига, също е заподозрян за участие в този случай. Къщата му вече беше претърсена от полицията и той подаде оставка.

Източник: dsport.bg