0

Д оналд Тръмп вече не смята, че явяването му в съда представлява отвличане на вниманието му от кампанията за завръщането му в Белия дом, особено след като на практика пренесе кампанията си в съдебната зала, предаде Асошиейтед прес.

Това се видя, когато бившият президент и лидер в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2024 г. се върна в Ню Йорк за първите два дни на гражданско дело за измама, по което са му повдигнати обвинения, че е завишил значително стойността на своите компании.

Присъствието на Тръмп не бе задължително и той не говори пред съда. Той обаче се възползва от възможността да създаде медиен спектакъл, който му гарантира завръщане в светлината на прожекторите.

Тръмп отново се представи за жертва на политизирана съдебна система – позиция, която му помогна да излезе начело в надпреварата преди първичните избори на Републиканската партия, посочва АП.

Изявата му показа колко умело бившият президент използва правните си проблеми в полза на кампанията си. Той успя да привлече много повече внимание, отколкото би успял на обичаен предизборен митинг. Явяването му с съда даде на Тръмп нова възможност да разбуни своите основни поддръжници и да набере средства с твърдения, че заведените срещу него дела не са нищо повече от координиран опит да се навреди на кампанията му. "Това е измама, това е фалш", заяви той сутринта. "Това е лов на вещици и позор", добави Тръмп.

Макар някои негови съперници да смятаха, че дългият списък с правни проблеми на Тръмп може да разубеди републиканските избиратели да го изберат за свой кандидат, позициите му в първичните избори на Републиканската партия само се подобриха, след като срещу него бяха повдигнати обвинения и той успя да набере милиони долари, коментира АП.

"Всеки адвокат би казал: "Недей да говориш". Всеки кандидат би послушал адвоката си. Тръмп обаче просто изхвърля наръчника", казва бившият прессекретар на Белия дом Ари Флайшър. Според Флайшър за Тръмп границите между кампанията и съдебната зала вече са заличени. "Всеки ден той е на трибуната, независимо дали е в Айова, Ню Хемпшир или в съдебната зала", казва той и добавя, че всяка изява е възможност "да отправиш послание, да кажеш, че си жертва" на министерството на правосъдието и че си единственият, който може да промени Вашингтон.