0

К итайски и руски шпиони се oпитват да откраднат секретни технологии и данни от американски космически компании, включително SpaceX и Blue Origin, според комюнике на федералното правителство.

Националният център за контраразузнаване и сигурност, ФБР и Военновъздушните сили предупредиха че „чуждестранните разузнавателни организации признават значението на комерсиалната космическа индустрия за икономиката и националната сигурност на САЩ“.

„Те виждат свързаните с космоса иновации и активи на САЩ като потенциални заплахи, както и ценни възможности за придобиване на жизненоважни технологии и опит“, се казва в съобщението.

Американските разузнавателни агенции са загрижени за повишения интерес на китайските и руските шпионски агенции към американските търговски космически компании. Ето защо федералното правителство иска компании като SpaceX и Blue Origin да затегнат своите протоколи за сигурност - особено в светлината на факта, че САЩ започнаха да зависят от космическите фирми за своята технологична инфраструктура.