0

М ейраф Тали - жената с български произход, която почти два месеца беше в плен на Хамас, беше освободена. Новината потвърди и нейният доведен баща. За БНТ той каза, че в момента дъщеря му е в болница, за да ѝ бъдат направени всички необходими прегледи и тогава ще се прибере у дома.

54-годишната Мейрав Тал беше отвлечена на 7 октомври от кибуц Нир Оз заедно с приятеля си, който продължава да е в плен.

На кадрите, разпространени от палестинската групировка тази нощ, се вижда как тя и останалите похитени слизат от микробуси и се отправят към представители на Червения кръст. Чуват се аплодисменти на палестинци.

В утрото на 7 октомври Мейрав и приятелят ѝ Яир били в дома си в кибуц Нир Оз - на 5 км от границата с Газа, когато са атакувани от бойците на Хамас. Около 9:20 часа жената изпраща гласово съобщение на сестра си, че в дома ѝ има терористи. Двойката се укривала в паник-стая, но когато след това с часове семейството не успява да се свърже с тях, става ясно, че са сред похитените от Хамас.

Дни по-късно близките ѝ я разпознават в едно от видеата със заложници, публикувани от групировката. Следват 7 мъчителни седмици на неведение. А в шестия и засега последен ден от обявеното примирие и размяна на пленнице, Мейрав попада сред освободените.

В деня на нападението, освен нея и партньорът ѝ Яир, Хамас отвеждат в Газа и двамата му синове. Момчетата са пуснати в понеделник, но засега баща им остава заложник.

Сред останалите освободени от Хамас тази нощ са 17-годишната Мия Леймберг и майка ѝ Габриела, още 7 израелски и 2 тайландски гражданки.

На 6 ноември вицепремиерът Мария Габриел потвърди новината, че в размирния район има нашенци в плен: "Срещнахме се със семейства, чиито близки са заложници. И стана ясно, че има двама заложници с български произход. Продължаваме в координация с държавата Израел и страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо за освобождаването им", заяви тя пред журналисти на летище София минути, след като с премиера Николай Денков се завърнаха от еднодневно посещение в Израел.

Министър-председателят също бе категоричен тогава, че повече информация за заложниците няма да бъде предоставена, тъй като това потенциално би могло да застраши живота и здравето им. 

"Така че по тази тема повече няма да говорим, докато няма разрешение от израелска страна", заключи Динков, който проведе срещи с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с президента Исаак Херцог.  

В началото на ноември на граничния пункт "Рафах" български граждани бяха посрещнати от родни дипломатически служители в Египет и бяха транспортирани до Кайро.

На 20-и същия месец още девет български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно от Ивицата Газа.