0

В навечерието на националния ни празник в щатския конгрес на Илинойс беше представена резолюция, посветена на България. Законодателите в щата с най-голяма българска общност зад граница обявиха март за месец на нашата страна.

Българската резолюция се ползва с подкрепата на представители и на Републиканската, и на Демократическата партия. Двигател за нейното приемане е генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

„Резолюцията в Конгреса на Илинойс е безпрецедентен знак, освен за признание за постиженията на българската общност, но е и сигнал към всички българи, американските българи в щата, които искат да се развиват в обществено-политическия живот. Че техният глас е чут и че вратите на американската демокрация са отворени за тях”, коментира Станков.

Текстът на резолюцията подчертава общото историческо партньорство между САЩ и България, 20-ата годишнина от ратифицирането на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на САЩ и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

В документа се споменават успешни българи от последния век. Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов. В българската делегация бяха негови роднини – две сестри, които работят в щатското управление на Илинойс.

„За нас едно е признание, както и за всеки българин, който живее в Илинойс, плаща такси и е разделен между двете страни на Океана, любовта към България, любовта и всичко, което ни е дадено в България и от тази страна за нас е гордост”, обясни родственицата на Джон Атанасов Антоанета Стойкова.

„Бащата на Джон Атанасов е дошъл като имигрант, когато е бил 13-годишен, в началото на 20-и век. Успял е да учи, да се издържа сам, да завърши бакалавърска степен и е постигнал всичко, което е могъл. Успял е да научи децата си на честен труд. Съпругата му също е била образована жена, тя е била учителка”, добави Диана Стойкова.

Резолюцията в щатския Сенат е внесена от републиканеца Дан Макконки. Той е бивш лидер на Републиканците и е женен за българката Милена от Варна.