0

Д елото срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде разгледано от назначената от него съдия Айлийн Кенън, съобщава New York Times.

Кенън е назначен от Тръмп за федерален съдия в Южния окръг на Флорида през 2020 г. Под нейно председателство ще бъде разгледано делото за нарушения на реда за съхраняване на секретни документи срещу бившия президент.

Доналд Тръмп е обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието. Тези престъпления според американските закони се наказват с до 20 години затвор по най-„тежкия“ член. Политикът ще се яви пред разследващите на 13 юни.

По-рано Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че срещу Доналд Тръмп са повдигнати 38 обвинения, включително за неправилно боравене със секретни документи. Специалният прокурор Джак Смит заяви, че службата му ще поиска бърз процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Според прокурора ще бъдат съблюдавани обществените интереси и права на обвиняемия.

В същото време обвиненията срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в нарушаване на правилата за работа и съхранение на секретни документи не предполагат забрана за заемане на публични длъжности. Това означава, че обвиненията не пречи на Тръмп да се кандидатира за преизбиране като президент на Съединените щати.

Тръмп, който отрича обвиненията, вече заяви, че те са политически мотивирани. Според бившия президент на САЩ по този начин конкурентите му се опитват да унищожат неговата репутация и да се намесят в предизборната кампания.