0

В ластите на Париж наложиха нови ограничения за джипове и големи автомобили. Във френската столица се проведе референдум, като гражданите отговаряха на въпроса дали таксите за паркиране на големи коли да се повишат трикратно.

Идеята подкрепиха 54% от гласувалите. Така новата тарифа става невероятните 18 евро на час. Тя се отнася за автомобили над 1,6 тона, както и за електрическите коли с тегло над 2 тона. Това означава, че дневният престой на такава кола в центъра на Париж ще струва около 200 евро, предава NOVA.

Мярката е насочена най-вече срещу хората от предградията, които влизат в Париж през деня. Хората с адресна регистрация в столицата ще плащат колкото досега. 

Новата такса беше представена като борба срещу мощните джипове. Критиците обаче казват, че това е подвеждащо и много семейни автомобили ще попаднат в категорията. А решението е взето само година, след като Париж забрани и електрическите тротинетки под наем.

За последните 20 години броят на големите автомобили във френската столица се е удвоил, а те носят риск за здравето и безопасността на гражданите, твърди заместник-кметът по сигурността на Париж.

„Виждаме нарастващия брой астматици, хора в спешните отделения поради проблема със замърсяването на въздуха. Има риск и за сигурността. Вероятността да бъдете убити от джип е два пъти по-голяма, отколкото при удар от класическо превозно средство”, заяви заместник-кметът. 

10-годишното управление на кмета Ан Идалго преобрази улиците на Париж. За последните четири години бяха създадени 84 км велоалеи, а използването на велосипеди е скочило със 71%. Промените обаче вбесиха шофьорите.

„Въпросът е да знаем до къде ще стигнем? Можем ли да изхвърлим всички коли от градските центрове? Ако вървим твърде бързо, може да има рискове за местния бизнес. Има и социални и икономически рискове", посочи експертът Флавиен Ньови.