0

П ожарът е избухнал близо до Запорожката атомна електроцентрала .

По първа информация на руските медии са засегнати охладителните системи на атомната централа.

Украинската страна обвинява Русия за инцидента, а руската - Украйна.

Руската агенция ТАСС съобщава, че при инцидента няма пострадали .

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи спешно съобщение след този инцидент.

"Руските окупатори са запалили пожар на територията на Запорожката атомна електроцентрала. В момента нивата на радиация са в нормални граници. Но докато руските терористи контролират атомната електроцентрала, ситуацията не е и не може да бъде нормална", каза Зеленски.

" От първия ден на окупацията Русия използва Запорожката атомна електроцентрала само за да изнудва Украйна, цяла Европа и света. Чакаме светът да реагира, чакаме МААЕ (Международната агенция за ядрена енергия) да реагира. Русия трябва да носи отговорност за това. Само украинският контрол над Запорожката атомна електроцентрала може да гарантира връщане към нормалността и пълна сигурност" - каза още Зеленски.

Руските медии обвиняват украинската армия.

"Обстрелът от украинските въоръжени сили и пожарът не са засегнали работата на Запорожката атомна електроцентрала . Станцията работи нормално" - съобщиха от Запорожката атомна електроцентрала.

Охладителните системи на Запорожката атомна електроцентрала, които бяха ударени от украинските въоръжени сили, се намират на разстояние от енергоблоковете - съобщава ТАСС.

Губернаторът на Запорожка област уверява - няма опасност от експлозия

Както съобщи губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки в канала си в Telegram , всичките шест блока на АЕЦ в Запорожие са в „студено състояние“ и няма опасност от експлозия.

Балицки добави, че на мястото на пожара са представители на  Министерството на извънредните ситуации.

Той призова жителите на Запорожка област да "запазят спокойствие" и да вярват "само на проверена и официална информация", пише Kurir.

"Заедно с ръководството на станцията държим ситуацията под контрол. Ситуацията е напълно овладяна и няма никакви последствия за станцията и жителите“, подчерта той.