0

Г лобалното затопляне може да доведе до истински апокалипсис на Земята, тъй като заплашва да остави под вода огромна част от територията на нашата планета. Това стана ясно по време на 28-ата конференция на ООН за климатичните промени.

Срещите в рамките на събитието ще продължат до 12 декември, като десетки хиляди представители от 197 страни, включително много държавни и правителствени ръководители, се събраха на този мегафорум, за да обсъдят проблема с глобалното затопляне.

Експертите са убедени, че общата тенденция е неблагоприятна. Тази година вече се оказа най-топлата в историята и предстоят нови рекорди. Според експертите, ако до края на века не е възможно да се ограничи повишаването на температурата на планетата в рамките на 1,5 градуса, нивото на Световния океан ще се повиши толкова много, че огромни територии ще бъдат наводнени. Например, Съединените щати може да загубят повечето от щатите Луизиана и Мисисипи, а европейска държава като Нидерландия ще изчезне напълно от картата. Руският Далечен Север също е застрашен.

Специалният пратеник на СЗО за изменението на климата и здравето Ванеса Къри каза на конференцията, че на всеки четири секунди един човек умира в световен мащаб от предотвратими екологични причини. Освен това, каза тя, изменението на климата създава идеална среда за размножаване на опасни тропически болести, увеличавайки разпространението на малария и треска от денга. Основната причина за „голямото нагряване“ са газовете, отделяни в атмосферата от промишленото производство, транспорта и други системи, по един или друг начин свързани с човешкия живот.