0

Т оп патолог предупреди, че страните, в които вече е настъпила новата китайска пневмония, може да се наложи да се върнат ъм маските и предпазните мрерки по празниците, за да избегнат нова пандемия.

Предупреждението идва от Доналд Карчър, президент на колежа на американските патолози. Той говори ексклузивно пред Daily Star след новината, че мистериозният вирус, причиняващ хаос в Китай, е ударил Европа. Странният неидентифициран вирус върлува в азиатската страна от седмици, като светът е в повишена тревога поради опасения, че може да се появи нова пандемия. Въпреки че засега изглежда, че засяга само деца, властите в съседни страни като Индия, са в готовност да действат, ако вируса се разпространи по-мащабно.

ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ ЛИ КОШМАРЪТ? Китайската пневмония стигна и до Европа!

Болестта вече е в Европа, като най-много случаи засега има във Великобритания, Нидерландия и Дания. Световната здравна организация е в повишена готовност и обяви, че наблюдава ситуацията.

На фона на разпространението, проф. Карчър предупреждава: „Като останем бдителни и предприемем проактивни мерки, можем да създадем по-безопасна среда по време на предстоящия празничен сезон. Само защото пандемията свърши, не означава, че изоставяме вземането на подходящи предпазни мерки. Засега няма индикации, че увеличението на респираторните заболявания, докладвани при китайските деца, е свързано с нов възникващ вирус. Въпреки че трябва да останем бдителни, мога да ви кажа, че тези видове заболявания са склонни да нарастват през това време на годината. Важно е да не правите прибързани заключения и да не позволявате на страха да надделее“.