0

И талия гласува на предсрочни парламентарни избори, които могат да променят коренно не само страната, но и целия Европейски съюз.

Абсолютен фаворит на социолозите е Джорджа Мелони и нейната крайнодясна партия „Братята на Италия“, която откровено граничи с неофашизъм. Въпреки че предишните избори формацията на Мелони събра едва 4%, то сега експертите й дават 24%. Очаква се „Братята на Италия“ да управляват, заедно със съюзниците си от дясноцентристката коалиция, в която влизат "Лигата" на Матео Салвини и "Напред, Италия!" на Силвио Берлускони.

Защо обаче 45-годишната Джорджа Мелони предизвиква такъв ужас в Европейският съюз? Мелони никога не е криела възхищението си от Бенито Мусолини, чиито двама потомци, носещи гордо името на италианския диктатор, са членове на нейната партия. Експерти смятат, „Братята на Италия“ е партия наследник на неофашисткото италианско социално движение, създадено след смъртта на Мусолини. Само пет дни преди вота в Италия, формацията на Мелони трябваше да отстрани един от членовете си, който публично изказа възхищението си от Адолф Хитлер. Въпреки това, в навечерието на предсрочните парламентарни избори, именно тази ултрадясна политическа сила, водена от 45-годишната Мелони, се оказа най-популярната партия в Италия.

Алтернативата на крайнодясната коалиция е левоцентристкият блок, воден от Демократическата партия под ръководството на Енрико Лета , който вече беше министър-председател през 2013-2014 г. Позицията на демократите се засили след последните избори през 2018 г. - сега социологическите проучвания им дават 22% от гласовете.