0

В ъпреки че вниманието на изборите за Европейски парламент беше съсредоточено върху крайнодесните печалби, някои крайни и странни хора се намърдват в Брюксел. Вече писахме а кипърския инфлуенсър Фидиас Антониу, който беше избран от онлайн последователите си. Той обаче далеч не е единственият странник в тази компания. 

Друг е чешкият кандидат Филип Тюрек от Партията на мотористите и бивш автомобилен състезател и евроскептик. Той не е представен в чешкия парламент и твърди, че защитава правата на шофьорите срещу политиките на ЕС в областта на климата. Турек видя как популярността му нараства чрез социалните мрежи с имиджа му на "бензинист" и призиви за прекрояване на Европа. Но полицията също разследва снимки, в които той използва нацисткия поздрав. 

СЛЕД КРАЯ НА ИЗБОРИТЕ: Какво показват официалните данни в страните от ЕС!

Членът на германския Бундестаг Мари-Агнес Щрак-Цимерман и военен експерт ще влезе в Европейския парламент от своята либерална партия FDP. Тя е твърд поддръжник на Украйна и многократно е критикувала германския канцлер Шолц за това, че е твърде колеблив да предостави оръжия на Киев. Наскоро тя нарече Шолц аутист.

Максимилиан Кра беше водещ кандидат на своята партия, но сега ще трябва да седи като независим депутат в Европейския парламент, след като поредица от скандали го направиха твърде токсичен за Алтернатива за Германия (AfD).

Максимилиан Кра

 Максимилиан Кра
Getty Images

Талантлив оратор, 47-годишният адвокат спечели вниманието на службите за сигурност със своите националистически и ислямофобски коментари. Неговият помощник беше обвинен в шпионаж в полза на Китай. Последната капка дойде, когато той каза пред италиански вестник, че не всички нацисти са били лоши хора. 

Карола Рекете пък е капитан на спасителния кораб, прекарва ранната си зряла възраст в изследователски пътувания до Антарктика. Тя придобива истинска известност като капитан на Sea-Watch 3, като спасява либийски бежанци в Средиземно море и ги разтоварва в Италия. 

Карола Ракете

 Карола Ракете
Уикипедия

Италианецът Роберто Ваначи е генерал от армията и парашутист, който миналата година публикува книга, настроена срещу различните хора. Идеите му предизвикаха възмущение, като постави под съмнение дали цветнокожите изобщо могат да бъдат италианци. Ваначи е бил военно аташе в италианското посолство в Москва. 

Ген. Роберто Ваначи

 Ген. Роберто Ваначи
Уикипедия

Гжегож Браун от крайнодесния полски алианс Конфедерация предизвика възмущение през декември, когато взе пожарогасител от стена във фоайето на парламента във Варшава, за да загаси свещи, запалени за Ханука. Браун, който също е правил проруски изявления в миналото, вече се прочу с трикове като изхвърляне на коледна елха, украсена в цветовете на Европейския съюз.

Алвисе Перес от Партито свърши е враг на истаблишмънта и има 800 000 гласа и три места в Европейския парламент. Неговата партия няма предизборна програма, освен че предлага изграждането на затвор без басейн и фитнес за корумпирани политици. Алвисе също разчита на социалните мрежи.