0

П редишният президент на САЩ Доналд Тръмп е получил над 7 милиона долара дарения, откакто миналата седмица му бяха повдигнати федерални обвинения, обявиха от неговия щаб, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че заклетите привърженици на милиардера все така са зад него в твърденията му, че е жертва на политическо преследване.

"Президентът Тръмп събра над 6,6 милиона долара, откакто побърканият Джак Смит обяви политическото преследване, и продължава да брои", написаха вчера от щаба му в имейл до поддръжници, имайки предвид специалния прокурор, натоварен с разследването.

Впоследствие говорител на кампанията уточни пред Ройтерс, че даренията, откакто федералните обвинения бяха обявени преди седмица, вече са надхвърлили 7 милиона долара.

Тръмп е фаворит в борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември догодина, посочва Ройтрес.

На бившия президент на САЩ са повдигнати обвинения в незаконно задържане поверителни правителствени документи, след като е напуснал Белия дом, и в заговор за възпрепятстване на федерално разследване на случая. Той беше изправен пред съда във вторник и пледира невинен по всички 37 точки от обвинителния акт.

Тръмп се опитва да представи обвиненията като водена от демократите атака, за да бъде изхвърлен от борбата за Белия дом и за да бъде навредено на републиканците, 30 процента от които са смятани за непоколебими привърженици на предишния американски президент.

Според проучвания на общественото мнение тази стратегия работи. Анкета, проведена от института "Ипсос" за Ройтерс, установи, че 81 процента от републиканците са съгласни с твърденията на Тръмп, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.