0

К итайският президент Си Цзинпин заяви, че няма да позволи на никого "да отдели Тайван от Китай", предаде Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Агенцията отбелязва, че китайският лидер е направил това изказване малко повече от две седмици преди изборите за президент и парламент на острова. Китай приема демократично управлявания Тайван за своя територия въпреки силните възражения на правителството в Тайпе.

На 13 януари в Тайван ще се произведат избори за президент и за парламент и отношенията на острова с Китай се очертаха като ключова тема за спорове в предизборната кампания.

Ватикана смята, че Китай може да помогне за мир в Украйна

 

Днес Си участва в симпозиум, посветен на 130-ата годишнина от рождението на лидера на Китайската комунистическа партия (ККП) Мао Цзедун, който през 1949 г. победи в гражданската война с правителството на Република Китай, оглавявано от националистическата партия Гоминдан, и го принуди да се оттегли на остров Тайван.

Си подчерта, че "пълното обединяване на родината е неизбежно".

"Родината трябва да се обедини и неизбежно ще се обедини", каза Си пред високопоставени официални лица от ККП, цитиран от агенция Синхуа.

Китайският лидер допълни, че Пекин трябва да задълбочи интеграцията на Тайван и континентален Китай, да насърчи мирното развитие на отношенията им и решително да предотврати отцепването на Тайван от Китай под каквато и да е форма и от когото и да било".

Китайският лидер не каза нищо за използването на сила срещу Тайван, въпреки че Китай никога не е изключвал подобна възможност, отбелязва Ройтерс. Той също така не спомена нищо и за предстоящите избори.

През последната година и половина китайската армия проведе две големи военни учения около Тайван и освен това редовно изпраща военни кораби и изтребители в Тайванския проток.

КРАЯТ НА ПУТИН? Руският президент можел да „изчезне още утре“

Китайското правителство многократно заклейми фаворита за следващ президент на Тайван Лай Чинте от управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) като опасен сепаратист, отхвърляйки призивите му за преговори, посочва Ройтерс.

Както ДПП, така и основната тайванска опозиционна партия Гоминдан, която традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, но отрича да е пропекинска, заявяват, че само народът на острова може да определи своето бъдеще.